A Smilezor® láthatatlan fogszabályozó az egyszerűbb esetektől kezdve a középsúlyos, és komplex esetek megoldására is képes.

Torlódott fogak

A torlódásról akkor beszélünk, amikor nincs elég hely a fogaknak, így azok nem férnek el a fogíven belül. Kialakulhat a fogak, és az állkapocs mérete miatt, illetve a bölcsességfogak rendellenes irányú növekedése okán. A torlódott fogazat nem csak esztétikai problémákat okoz, hanem ilyen esetben a fogakat rendkívül nehéz tisztítani, emiatt fogínygyulladás, fogszuvasodás, fogkő alakul ki.

Nyitott harapás

A fogsor összezárásakor a fogak nem megfelelően érintkeznek, a felső metszőfogak nem fedik az alsó metszőfogakat, így rés alakul ki köztük. Kialakulhat nyitott harapás az oldalsó fogaknál is. A nyitott harapás akadályozhatja a pácienseket a megfelelő rágásban, és beszédben is.

Mélyharapás

Mélyharapásnál a felső metszőfogak a kelletténél jobban fedik az alsó metszőfogakat. Az alsó metszőfogak élei gyakran hozzáérnek a szájpadláshoz, ami íny visszahúzódáshoz, és irritációhoz vezethet. A lakosság 70% – nak valamilyen fokú mélyharapása van.

Réses fogazat

A fogak torlódásának az ellenkezője, túl sok hely van az egyes fogak között. Kialakulhat a fogak, és az állkapocs méreteiből adódóan, illetve hiányzó fogak miatt is. A réses fogazat következtében kialakulhat beszédhiba is.

Túlharapás

A felső fogsor fokozottan előrébb áll az alsóhoz képest. Kialakulhat örökletesen is, de a gyermekkori rossz szokások is okozhatják, mint pl.: ujjszopás, vagy nyelvlökéses nyelés.

Keresztharapás

A keresztharapásnál az alsó fogak a felsők elé harapnak, kiterjedhet az egész fogsorra is, de kialakulhat csak egy-egy fog esetében is.

Próbáld ki előfelmérő űrlapunkat!

Láthatatlan fogszabályozás kiegészítő eszközei

Attachment ragasztás

Az attachmentek kis fogszínű tömőanyagból készült gombocskák, melyeket a fogorvos a digitális tervezés alapján felragaszt a fogakra. Ezek a szinte észrevehetetlenek, mivel a fogakhoz képes viszonylag kicsik, és a színük pedig a fogakéval azonos. Erre azért van szükség, hogy fogszabályozó sín bele tudjon kapaszkodni, és ezáltal könnyebben tudja mozgatni a fogakat. Vannak olyan fogmozgatások melyekhez elengedhetetlen attachmentek ragasztása.

IPR (interproximalis redukció)

Az IPR vagy sztrippelés, egy olyan bevett módszer mely a fogak szabályozásához sok esetben elengedhetetlen. Ezt a fogszabályozó készülékek típusától függetlenül alkalmazzák a fogorvosok. Ilyenkor a fogak oldalából, ahol találkozik a szomszédos fogakkal el políroznak körülbelül 0,25mm a fogból. Erre azért van szükség, mert bár kevéske helynek tűnhet még is sokat számít, és fogak mozgatását nagyban elősegíti.

Miért nem ártalmas a fogaknak?

A csiszolása mértékéből adódóan, egy olyan rétegből políroznak el a fogorvosok, ami nem vezet a fogak romlásához, szuvasodásához. Tehát nem okoz problémát a fogakra nézve, sőt inkább jótékonyhatással van a fogazara, ugyanis ennek, és a fogszabályozó kezelésnek köszönhetően a fogak torlódottsága megszűnik, és a fogak tisztíthatóbbá válnak, ez az általános szájhigiénia javulását eredményezi.