Kérjük válassz milyen tartalmakat szeretnél látni!

Hogyan járul hozzá a fogszabályozás az egészséges fogakhoz és a hosszútávú szájhigiénia fenntartásához?

202402 Nyilt Nap Aura Dental Linkedin

A mosolyunk nem csak esztétikai értékkel bír, hanem szorosan kapcsolódik általános egészségünkhöz is. 

Minden mindennel összefügg

Az emberi szervezetre általánosság igaz az, hogy minden mindennel összefügg, egy betegség hatással van a teljes test általános egészségére. Ugyanez a fogakra is igaz, a fogászati problémák, vagy a helytelen harapás negatív hatással lehet a teljes emberi szervezetre. Ennek értelmében a fogszabályozás során az esztétikum mellett elsősorban egészségügyi és funkcionális szempontokat szükséges figyelembe venni. Azonban a funkció a legtöbb esetben kéz a kézben jár az esztétikával. 

Számos olyan fogszabályzóval egyszerűen orvosolható eltérés létezik, amely közvetlenül hozzájárul a fogak a száj és ezáltal a teljes szervezet egészségéhez. Az egészséges szájhigiénia fenntartásához elengedhetetlen a fogak rendszeres és helyes tisztítása, amit sok esetben a fogak elhelyezkedése nem tesz lehetővé. 

Esetek amik nehezítik a fogak megfelelő tisztítását

Ilyen például a fogak torlódása, amely egy igen gyakori eltérés, ez az állapot akkor áll fenn, amikor a fogív túl szűk így azok nem férnek el egymás mellett szabályosan. A fogtorlódás azon túl, hogy esztétikailag is problémás lehet, a fogak tisztítását is akadályozza. A fogak torlódása esetén a szomszédos fogak nagyobb mértékben fedhetik egymást, ezáltal a nehezen, vagy egyáltalán nem lehet elérni őket a fogkefével, valamint a fogselymezést is megakadályozatják. A fogak helytelen tisztítása következtében a fogak romlásának indulnak, és amennyiben a fennálló problémákra csak későn derül fény ez a fogak elvesztését is eredményezheti. 

Gyakran találkozni olyan páciensekkel, akik a fogszabályozás első szakaszában megdöbbenve észlelik, hogy a fogak mozgatása következtében néhány hét, vagy hónap elteltével olyan módon képesek tisztítani a fogaikat, ahogy korábban az nem ment. 

Gyakori problémák

További gyakori probléma a helytelen harapás, ami lehet öröklött, vagy kialakulhat egy rossz szokás vagy éppen a bölcsességfogak előtörése okán. A harapásnak és fogak érintkezésének megvan a precíz rendje, amely lehetővé teszi a hatékony rágást, az állkapocs ízületek normál helyzetét, valamint megakadályozza az egyes fogakra nehezedő extra nyomást így egy stabil helyzet áll fenn a szájüregben. Amikor a harapás megváltozik, akkor a fogak érintkezésének rendje felborul és olyan területeket érhet nagyobb erőhatás, ami fogak további elmozdulását, vagy a fogak kopását, roncsolódását eredményezheti. A nem megfelelő harapás nem csak funkciónálisan lehet problémás, hanem esztétikai hátrányai is lehetnek, megváltozhat a teljes arc szimmetriája és esztétikája. 

A harapási problémák kezelésére az esetek túlnyomó részében a fogszabályozó készülékek megoldást nyújtanak. A fogszabályozó készülékekkel elért állapot hosszútávon fenntratható a megfelelő helybentartó készülékek használata mellett. 

A fogszabályozás számos esetben elengedhetetlen ahhoz, hogy a fogak hosszútávon egészségesek maradjanak. Minden esetben érdemes törekedni a teljeskörű megoldásra, amely során az esztétikai és funkcionális szempontokat egyaránt figyelembe vesszük. 

CTA pin

Válaszd a hozzád legközelebbi rendelőt!

És tedd meg az első lépést a szebb mosoly ösvényén!
Térképes Kereső